Házkezelő

Minden, ami Társasház

Társasházi mesék: gázelzárás télen

2018. december 03. 09:00 - dorakrokovics

Jó pár éve esett meg a következő történet, amely nagyon is elgondolkodtató, és megmutatja, hogyan sodródhatnak közel elviselhetetlen helyzetben lakóközösségek.

A társasház azzal keresett meg minket, hogy a gázművek elzárta náluk a gázt és szükségük lenne egy közös képviselőre, aki segít nekik rendezni a helyzetet, amit az is tetézett, hogy mindez a tél kellős közepén, januárban történt velük.

A korábbi közös képviselő illetve a tulajdonosok nagyon máshogyan emlékeznek az esetre, de annyi biztos, hogy miután a közgyűlés megszavazta a közös képviselet leváltását, rövid időn belül megjelentek a gázművek szakemberei és gázszivárgás miatt lezárták a szolgáltatást a házban.

Abban teljesen biztos vagyok, hogy a gázművek szabályosan járt el, hiszen ha valahol gázszivárgás van, akkor ott haladéktalanul intézkedni kell annak megszüntetéséről. Ugyanakkor azt is tudom, hogy maga a szolgáltató önmagától nagyon ritkán jelenik meg egy-egy társasházban ellenőrizni a hálózat állapotát.

Ez ugyanis két esetben szokott megtörténni: az egyik, amikor a gázművek tulajdonában lévő szakaszon végeznek munkálatokat, ezért abban megszüntetik a nyomást (azaz lezárják) és a "visszaadáskor" leellenőrzik a fogyasztói szakaszokat is, a másik pedig, amikor bejelentés érkezik gázszagról.

Mivel jelen esetben nem az első opcióról volt szó, így a lakók, a leváltás miatti rosszindulatot sejtve arra gyanakodtak, hogy a korábbi képviselő tette a bejelentést, míg a képviselő szerint erről szó sem volt a gázműveknek más szólt, ha bejelentésre jöttek és elmondása szerint ő többször jelezte a lakóknak, hogy probléma van a hálózattal, azt fel kell újítani, különben gond lehet.

Igazságot tenni, nem nekünk volt a feladtunk, mi a kész helyzetet igyekeztük a lehető leghamarabb rendezni, hiszen fűtés és meleg víz nélkül volt több mint egy tucat család. Sajnos voltak dolgok, amiken mi sem tudtunk változtatni, gyorsítani, de így is pár hét alatt lezárult minden folyamat és újra meleg volt minden lakásban.

Mire figyeltünk a felújítás során?

1. Mivel tél volt ezért elsősorban nem az ár volt a lényeg a vállalkozó kiválasztásában, hanem az, hogy milyen határidővel tudja a befejezést (és nem a kezdést) vállalni.

2. Akárcsak a kémények esetében itt is nagyon fontos volt, hogy olyan céget találjunk, akik referenciákkal és megfelelő szakmai háttérrel rendelkeznek, hiszen a gáz veszélyes üzem.

3. Sajnos a társasháznak nem volt megfelelő önereje erre a munkára, ezért külön befizetést kellett a tulajdonosoknak teljesíteni, erről a vállalkozót előre tájékoztattuk és beleegyezett, hogy részére a munkát részletekben fizesse meg a társasház.

+1 A került minden évben meghirdeti felújítási pályázatát a társasházak részére, aminek eleme az úgynevezett vis major alap, aminek keretében olyan, már elvégzett munkákkal lehet pályázni, amik szakértői kiírás alapján élet és balesetveszély elhárításra szolgálnak, így például, mivel a szolgáltató életveszélyre hivatkozva zárta el a gázszolgáltatást a társasházban, ezért ezen a pályázaton tudtunk indulni és nyerni vissza nem térítendő támogatást a háznak.

Nem tudom, hogy a korábbi képviselő hány alkalommal jelezte a tulajdonosok felé, hogy mekkora gond van a gázhálózattal, azt sem tudom, hogy valóban elzárkóztak e az elől, hogy ezt a felújítást elvégeztessek, de azt tudom, hogy az ilyen kellemetlen helyzetek a mindkét félnél jelen lévő tenni akarással elkerülhetőek.

Amennyiben kérdése van ezzel a témával kapcsolatban vagy szeretné, ha Önnél is írásaimmal egyező felfogású, szakmaiságú Társasház kezelés lenne, úgy írjon nekem a info@hazkezelo.net címre!

Fotó: Unsplash

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazkezelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6414376347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.12.04. 09:19:59

Jópár éve az akkori párommal teljes lakásfelújítást végeztünk társasházban, december környékére esett a gázvezetékek és a cirkó cseréje, ehhez az egész házban elzárták a gázt, mondta a gázműves szaki, hogy öreg a ház és a vezetékek, a visszakapcsolásnál rámérnek a szivárgásra, 50%, hogy oké, 50% hogy gebaszos, utóbbi esetben az utcán elzárják a komplett házat, és 1-2 hét, mire csöveket cserélnek. Hát olyan pánikban életemben nem voltam, tudtam, hogy ha bukó van, engem szó szerint meglincselnek, hatalmas szerencsénk volt, vissza tudták kapcsolni a rendszert.

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.04. 09:28:27

Mennyivel jobb lett volna a ha a rosszindulatú geci hagyja felrobbanni a házat.

Terézágyú 2018.12.04. 11:48:36

sztori:

Ismerősöm gázszagot érzett lakásában a gázóra mellett. Jó állampolgárként kihívta a gázműveket, akik AZONNAL lezárták az egész társasházban a gázt, x lakásban, s közölték, hogy akkor most ki kell cserélni a gázvezetéket az egész házban. Nem vizsgáltak semmit, hogy honnan szivárog, kinél szivárog, lezárták.
A gázvezeték cseréje több mint három hónapig húzódott (már télbe nyúlóan), lakásonként 100e Ft, lakásonként 4-5 nap kivevendő szabadság, mert otthon kellett lenni a szereléshez... Addig nincs fűtés, nincs főzés x családnál.
Megtörtént a szerelés, engedélyezés, tervezés, átadás, jött a gáz - pár nap múlva az ismerősöm ugyanúgy érezte a gázszagot... de természetesen most már befogja a száját...
Evvan.

czinimini 2018.12.04. 13:12:46

Nálunk október végén zárták el a gázt, de a problémát nem a szerelés, hanem egy lezárt lakás okozta. A tulaj külföldön él, a leadott telefonszáma nem érvényes, a szomszédok nem tudnak semmit, a gázművek még nem találkoztak ilyennel(?!). A szerelőknek be kell jutni, de mégsem lehet betörni. Mi ilyenkor a teendő? Írtunk a jegyzőnek, a füle botját nem mozdította kb. 20 fűtetlen lakásért novemberben. Végül a facebookos kutatás hozott eredményt, de érthetetlen, hogy ennek nincs normális menete.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.12.04. 13:31:58

Ajjaj, hozzánk a panel társasházba jövő héten jön a gázművek... :)

Terézágyú 2018.12.04. 14:12:01

@Kolompár Magneto:
"és 1-2 hét, mire csöveket cserélnek"

Bárcsak téynleg ennyi idő lenne... de inkább 1-2 hónap.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.12.04. 14:43:50

@Terézágyú: Szabad... ;-)

Jövő hetünk igen rázós,
Közgyűlünk és jön a gázos,
S hogyha vezetékünk ereszt,
Pénzünkre, mit vetünk: kereszt.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.12.04. 15:41:34

@Terézágyú: Utólagosan is előre elnézésedet kérem visszamenő hatállyal! :)

GöTi 2018.12.04. 17:42:39

Gáz - kémény - villany - épületgépészet...

- akik annak idején a gyűjtőkéményes megoldású épületekre engedélyt adtak, azok kivitelezésében közreműködtek,
- akik a most vásárolt lakásunk kb. 20 darab földelt konnektorába egyszínű vezetékeket vittek, földelés pedig sehol sem volt bekötve,
- akik a kötelező gázfelülvizsgáéat során, most veszélyesnek minősített gázszereléseket engedélyezték és kivitelezték

azok mi a csilibunkós kutyamicsodáját keresnek a szakértői bizottságokban?!!44!!!!

dorakrokovics 2018.12.05. 11:03:03

@czinimini: hatóságilag fel lehet nyittatni lakást.

czinimini 2018.12.05. 11:12:21

@dorakrokovics: Köszönöm. Azt a rendőrségnél kell kezdeményezni?

dorakrokovics 2018.12.05. 11:15:18

@czinimini: igen, alapvetően velük szükséges egyeztetni erről és ők megmondják szabályos menetet.
süti beállítások módosítása