Házkezelő

Minden, ami Társasház

Közös képviselő javaslatai lakás vásárláshoz

2018. november 05. 10:43 - dorakrokovics

Egy lakás megvásárlása, legyen szó befektetési céllal vásárolt ingatlanról vagy álmaink otthonáról, komoly pénzügyi döntés és hosszútávon befolyásolhatja életünket, ezért nem mindegy, hogy hogyan választunk! Így most összegyűjtöttem néhány olyan tippet, amire érdemes figyelni! 

rawpixel-1053187-unsplash.jpg

Photo by rawpixel on Unsplash

  1. Kérjünk nullás igazolást! Ez mint eladó és mint vevő is előnyünkre válik és nem szabad kihagyni, ugyanis közel sem ritka, hogy egy társasház Szervezeti és Működési Szabályzatában egyetemlegesség legyen, azaz az eladó tartozása követelhető a vevőn is. 
  2. Informálódjuk a társasház pénzügyi helyzetéről, hiszen nagyon kellemetlen tud lenni, ha a beköltözés után kiderül, hogy rögtön egy komolyabb célbefizetést kell befizetnünk a közös kasszába. 
  3. Nem elhanyagolható az sem, hogy az épület milyen műszaki állapotban van, milyen valódi felújításokat terveznek, esetleg gond van-e a gázhálózattal vagy problémába ütközhetünk-e akkor, ha a lakásunk árammérőjét bővíttetni szeretnénk. 
  4. Érdeklődjünk utána, hogy mi az, amit valójában tartalmaz a közös költség. Volt már sajnos olyan esetem, amikor a vevő megdöbbent, amikor közöltem vele, hogy hiába tájékoztatta úgy az eladó, az edzőterem és az uszoda használata nincs benne a közös költségben. 
  5. Sarkalatos pont lehet a klímák és antennák homlokzatra szerelhetősége is. Manapság egyre több épületnél tiltják nem csak a külső de a belső homlokzatra való szerelvény elhelyezést is. 
  6. Kérjük meg az ügyvédünket, hogy ellenőrizze le, hogy az Alapító okiratban és a tulajdoni lapon ugyan azok a paraméterek szerepelnek-e! Ugyanis a közös képviselő az Alapító okiratból dolgozik, az ottani adatokat veszi figyelembe, amikor kiszámolja például a közös költséget!
  7. Szintén nem elhanyagolandó, hogy valóban van-e tároló például az ingatlanhoz, hogy tényleg bárki használhatja-e a pincét vagy a garázst, parkolót. Kellemetlen tud lenni, mikor mi úgy veszünk egy lakást, hogy beparkolhatunk az udvarra és csak a közös képviselőtől tudjuk meg utólag, hogy ezek nem automatikus jogosultságok! 
  8. Sétáljuk be a környéket a lehető legtöbb időpontban, figyeljük meg, hogy milyen a parkolási lehetőség hétvégén vagy esténként, milyen emberek jönnek, mennek a környéken vagy éppen a lépcsőházban!

Természetesen a felsoroltak között vannak olyan információk, amiket a legegyüttműködőbb közös képviselő sem fog kiadni, hiszen ő kizárólag a tulajdonosoknak jogosult megadni ezeket. Ezért az a legcélravezetőbb, ha az eladót kérjük meg, hogy a kérdéseinkre a közös képviselőtől hozzon választ.

Ha ezeknek a pontoknak utána járunk, akkor sok meglepetésre már nem számíthatunk a beköltözés után sem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazkezelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5814335611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása