Házkezelő

Minden, ami Társasház

Betörők a lépcsőházunkban!

2019. január 23. 11:42 - dorakrokovics

Az ember egyik legszörnyűbb rémálma az, hogy arra ér haza, hogy a lakása vagy a tárolója ajtaját felfeszítették, az ingóságainak, értékeinek pedig lábakélt. A legtöbb esetben, amivel találkoztam egy közös pont volt: a lépcsőházon keresztül törték fel az ingatlant. Hogyan tudjuk tehát védeni saját és akár szomszédaink értékeit? 

A leggyakrabban a tulajdonosok azt gondolják, hogy kamerarendszer kiépítése minden gondot megold és való igaz, hogy sokat tud javítani az épületek biztonságán a "nagy testvér". Az ilyen rendszerek telepítése esetén mindig keressünk szakcéget, akik célszerűen meg tudják határozni a kamerák pontos helyét, azok látószögének megfelelően. Nem érdemes spórolni a berendezések minőségén (minél jobb a felvétel, annál nagyobb az esély az elkövető felderítésére) illetve azok karbantartásán, üzemeltetésén. Ezért is fontos, hogy tapasztalt közös képviselőt válasszunk, aki megfelelő szakmai háttérrel rendelkező cégek közül választva sikeresen "védett meg" társasházakat felderíthetetlen bűntényektől. 

Amit érdemes egyeztetni a kivitelezővel és összehangolni a rendelkezésre álló keretösszeggel:

  • mik a bejutási pontok a házba
  • a lakásokon kívül hol tárolnak értéket
  • milyenek a körülmények (fényerő, páratartalom, betáplálás, stb.)
  • mekkora területet kell belátni, milyen távolságról.

Manapság egyre több társasház áll át valamelyik korszerű ajtónyitó rendszerre, úgy mint proxy vagy kapukód. Ezek közül én inkább a proxykártyákat/bilétákat részesítem előnyben, mert korlátozható a számuk, így csökkenthető annak a lehetősége, hogy pizzafutároknak, csomagszállítóknak kikerül(Igen, több ilyen esetről tudok, a hasonló felelőtlen viselkedéstől a házirend sem véd.)  

Azonban a legfontosabb mégis az, hogy ha nem ellenőrizzük, hogy a kaputelefonon felcsengetők közül kinek is nyitjuk ki a kaput, addig teljesen mindegy, hogy hány kamera figyel vagy milyen módon nyílik a kapu, lesznek idegenek a lépcsőházban.

Ugyan ez igaz arra is, amikor ismeretlenül is "tartjuk" az ajtót a be és kimenők számára és meg sem kérdezzük, hogy kihez jöttek. Hiába az így beengedett betörő valaki máshoz fog betörni, lévén mi otthon vagyunk, legközelebb a szomszédunk engedi be kaputelefonon és mi nem leszünk otthon. 

Ezért én azt javaslom, hogy úgy engedjünk be bárkit a lépcsőházba, mintha a saját lakásunkba engednénk be!

Amennyiben kérdése van ezzel a témával kapcsolatban vagy szeretné, ha Önnél is írásaimmal egyező felfogású, szakmaiságú Társasház kezelés lenne, úgy írjon nekem a info@hazkezelo.net címre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazkezelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9014580422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása