Házkezelő

Minden, ami Társasház

5+1 dolog, amire talán nem is gondoltál a lakásoddal kapcsolatban!

2019. január 09. 11:57 - dorakrokovics

Amikor valaki társasházba költözik hajlamos megfeledkezni néhány fontos dologról. Ezekből szedtünk össze most párat!

Photo by Ben White on Unsplash

1. A lakás ingóságainak és saját vezeték-rendszereinek a biztosítása. Bár a Társasházak jelentős részének van épületbiztosítása, azonban ezek egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritka esetekben terjednek ki a lakáson belül károkra. Például, ha a fürdőszobában elreped egy gégecső és elönti a lakást a víz, akkor hiába fordulunk a ház biztosítójához, nem fogja téríteni nekünk, sem a javítást sem pedig a bútorokban, elektronikai eszközökben esetlegesen keletkezett  károkat.

2. Közüzemi mérőórák felszereltetése, cseréje. Minden, a lakások saját fogyasztását mérő eszköz cseréje (villanyóra, gázóra, vízóra stb.), hitelesítése a tulajdonos kötelessége és költsége. Természetesen előfordulhat, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzat úgy rendelkezik, hogy ezek a mérők közösek, de ez nagyon ritka és zömmel akkor fordul elő, amikor házközponti elszámolások vannak. Illetve a közösség, közgyűlési határozattal dönthet úgy, hogy közös költségből finanszírozza a cseréket.

3. Bejelentkezés a közös képviseletnél. Az szinte mindenkinek magától értetődő, hogy amennyiben lakást vásárolt úgy a közüzemi szolgáltatóknál jelezze a fogyasztó változást. Ugyan ez azonban meglepően sokszor marad el a közös képviseletek esetében, pedig ezt ugyan úgy kötelessége a tulajdonosnak megtennie. Ez különösen fontos például az értesítési cím esetében, hiszen a közgyűlési meghívót vagy az egyenlegközlőt csak ennek birtokában tudja a képviselet a megfelelő helyre eljuttatni.

4. Közös területek tisztítása, kukakihúzás, síkosságmentesítés. Jellemzően a kisebb lakásszámmal rendelkező társasházak esetében fordul az elő, hogy nincs szerződött takarító illetve gondnok, aki felmosson vagy például havazás esetén gondoskodjon a csúszásmentesítésről. Ilyenkor a tulajdonosokra hárul ezen feladatok elvégzése!

5. A Szervezeti és Működési Szabályzat (SzMSz) áttanulmányozása. Amennyiben a Társasháznak van ilyen dokumentuma úgy azt minden tulajdonosnak célszerű elolvasnia, hiszen ebből olyan dolgok derülhetnek ki, mint például a közös költség fizetési határideje vagy zajjal járó tevékenységek időben korlátozása.

+1 Ha csekken fizeted a közös költséget az neked is többe kerül, mintha utalnád. Tudom, hogy nagyon sokan a mai napig szeretnek csekken fizetni, de ez roppant drága és körülményes módja a kötelezettségek rendezésének. Hiszen a csekket le kell gyártatni, tehát már akkor pénzbe kerül a társasháznak és ezáltal az ottani tulajdonosoknak, amikor még fel sem használták őket. Ezen túl a posta úgynevezett postai közreműködői díjat számít fel minden csekk után, ami egyáltalán nem elenyésző tétel.

Amennyiben kérdése van ezzel a témával kapcsolatban vagy szeretné, ha Önnél is írásaimmal egyező felfogású, szakmaiságú Társasház kezelés lenne, úgy írjon nekem a info@hazkezelo.net címre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazkezelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4414519012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása