Házkezelő

Minden, ami Társasház

A közös képviselő "jutaléka"

2019. január 28. 11:00 - dorakrokovics

Ez a téma komolyabb és talán szakmaibb is mint az eddigiek, de úgy érzem, hogy egy ilyen jellegű oldalon nem kikerülhető. Hiszen szinte nincs olyan társasház - nem csak Budapesten, de lehet, hogy egész Magyarországon -, ahol nem történ még meg az, hogy a közös képviselő egy-egy kivitelezőtől elfogadott volna "jutalékot".

A minap a facebookon futottam bele egy bejegyzésbe, ami arról szólt, hogy a vállalkozó úgy adott ajánlatot egy munkára, hogy azt mondta, hogy "ezen felül pedig még, amit magának kell adni". És amiért ez az iromány megszületik, az nem is maga a poszt, hanem az ott található kommentek, ahol is az egyik személy nyíltan vállalta, hogy anno, mikor még aktív képviselő volt, bizony elfogadta ezeket a "jutalékokat". Kérni ugyan, elmondása szerint soha nem kérte, de ha felajánlották, akkor ő elfogadta.

Én a fenti eljárást elítélem, nem akarom magamat szentnek bemutatni, mert egyet értek azzal, hogy a képviselői díjazás nem minden esetben fedezi pl a tetőtér eladással vagy a teljes energetikai felújítással együtt járó többlet munkákat és felelősséget. De én ezért pont úgy adom az ajánlataimat és úgy kötöm a szerződéseimet is, hogy azokra a munkákra vagy tevékenységekre, amikre úgy látom nem terjed ki a megbízási díjam, azokat külön szerződésben rögzített díjért vállalom.

Hogy mi a különbség a között amit én csinálok és aközött amit a volt kolléga? Hiszen mindketten többlet pénzt fogadunk el. Igen, de különbség az, hogy én nem kerülöm meg azokat az embereket, akik bizalmat szavaztak meg nekem. Nem a megbízóm háta mögött fogadok el extra juttatásokat egy olyan személytől, akitől nekem függetlennek kell lennem. Kérdezem én, hogy ha egy közös képviselő elfogad a vállalkozótól "jutalékot", akkor hogyan küldi vissza garanciális munkavégzésre? Hiszen könnyen lehet, hogy a vállalkozó emberei elkotyogják majd, hogy ők nem azért adtak pénzt a kedves képviselőnek, hogy aztán garanciában ingyen végezzenek munkát. Fog vállalni a kolléga ilyen rizikót? Nem hiszem.

Saját bőrömön is érzem, hogy az ilyen jellegű juttatásokat szürkezónásan elfogadó képviselők miatt nem tudunk sokszor olyan képviselő díjakat érvényesíteni, amik biztosítják a tisztességes munkavégzést, hiszen mindenki azt gondolja, hogy minek fizessenek tisztességes összeget a képviselőnek, mikor úgy is lecsípi a részét a kifizetett (magasabb) munkadíjból.

Utólag szinte lehetetlen bizonyítani, hogy az elvégzett munka 10-30% -al túl lett árazva, ezért a felelősségre vonás szinte mindig elmarad. Mire a lakók úgy döntenek, hogy új -ezúttal valamivel magasabb áron dolgozó- közös képviselőt választanak, addigra már végleg búcsút inthettek annak az évi több százezer vagy millió Forintjuknak, ami számlákkal és teljesítés igazolásokkal lepapírozva szerepel az éves költségvetési kimutatásaikban.

Véleményem szerint annak, hogy a fenti szellemben még mindig tudnak működni képviseletek van felelőssége a társasházak lakóinak is. Hiszen ameddig az dönt egy képviselő megválasztásánál, hogy ő adta a legalacsonyabb vállalási árat, addig nem is fog megszűnni a zsebbe csúsztatott pénzek világa, hiszen valahol be fogja hozni (sokszor többszörösen) azt a bevételt, amennyivel alacsonyabb összegű ajánlatot tett a reálisnál. 

Picit hasonló a helyzet ahhoz, amikor fel vagyunk háborodva a politikusok fizetésemelésén, de pártszimpátiától függően elnézzük, ha a többszörösét ellopja haveri cégeken keresztül. A különbség az, hogy egy társasházzal kapcsolatban közelebbinek érezzük azt, hogy a megszavazott mértékű közös költség befizetéseinket lopták el, mint amikor a már készhez sem kapott, levont adónkat lopják.

Én pont ezért nem megyek rá a minden áron történő piacszerzésre, nem fogok egy társasház "megszerzéséért" sem olyan árat mondani, ahol nekem már ráfizetés, mivel nekem többet ér a lelki békém és az, hogy bármelyik tulajdonos szemébe bele tudok nézni anélkül, hogy attól félnék, talán sejti, hogy a tudtán kívül plusz pénzt húztam ki a zsebéből.

Amennyiben kérdése van ezzel a témával kapcsolatban vagy szeretné, ha Önnél is írásaimmal egyező felfogású, szakmaiságú Társasház kezelés lenne, úgy írjon nekem a info@hazkezelo.net címre!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazkezelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214591346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2019.01.29. 18:19:34

Egyik ismerősömnél konkrétan csalásban vett részt a közös képviselő,egy "vállalkozó" elkezdte végigjárni a panellakásokat azzal hogy egy új törvény szerint már nem elegek az épület falain azok a szellőzőnyílások ezért "kötelező" az ablakkeretekbe szellőzőnyílásokat vágni -tizenezer forintért /db-a közös képviselő tudtával és támogatásával.Már majdnem sikerült bepaliznia pár lakót mire valaki utánanézett hogy tényleg van-e ilyen törvény,be lett lengetve nekik a rendőrségi eljárás mire a vállalkozó eltűnt,a k.k. meg lapított pár hónapig...
süti beállítások módosítása