Házkezelő

Minden, ami Társasház

Felújítási 1x1

2018. november 19. 08:11 - dorakrokovics

Amikor lakást veszünk, akkor az ritkán van olyan állapotban, amibe mindenféle felújítás, átalakítás nélkül be tudunk költözni. Ilyen helyzetekben pedig mindig érdemes néhány alapvető szabályt betartani és nem csak azért, hogy a pénztárcánk ne lássa kárát, hanem azért is, hogy a szomszédság haragját se vívjuk ki.

annie-gray-382969-unsplash.jpg

Photo by Annie Gray on Unsplash

A legfontosabb, hogy mielőtt elkezdjük a munkákat informálódjunk, hogy a Házirend szerint (ez alapvetően a Szervezeti és Működési Szabályzat része) milyen időszakokban végezhetünk zajjal járó tevékenységet. Amennyiben nincs a Társasháznak ilyen dokumentuma, akkor se gondoljuk, hogy szabadon fúrhatunk, faraghatunk bármikor. Általánosan elfogadott, hogy munkanapokon 8-9 órától 17-18 óráig, míg szombaton 9-10 órától 12-14 óráig vasárnap és ünnepnapokon pedig egyáltalán nem végezhetőek ilyen jellegű tevékenységek.

Ha már tudjuk, hogy mikor kezdünk neki a felújításnak, akkor írjuk ki a lépcsőházba, liftbe, hogy melyik lakásban és várhatóan mennyi ideig fogunk dolgozni és ami még fontosabb, írjuk oda a telefonszámunkat is, mert ha bármi probléma van, akkor így tudnak minket elérni. Még egy plusz ezzel kapcsolatban, ha szólunk a közös képviselőnek is!

Mérjük fel, hogy a lakásban meg vannak-e a megfelelő elzárók és addig semmiképpen ne kezdjünk neki egy-egy rész bontásának, amíg nem vagyunk meggyőződve arról, hogy az elzárás megtörtént. Kiemelném, hogy a gáz vezetékek nem szerelhetőek addig, amíg a szolgáltató az órákat nem szerelte le!

Nyílászárók cseréje esetén fokozottan ügyeljünk a homlokzatok, mind a külső, mind a belső esetén az egység megtartására! Ha az eredeti ablakok színe a külső oldalakon például barna, fa erezetes volt, akkor minimum a barna színt tartsuk meg és ne cseréljük például fehérre. Ugyan ez igaz a nyílászárók osztásának megtartására is, ha középen osztott volt a régi ablak, akkor az új is tartsa ezt.

Mindig ügyeljünk a lépcsőház, előtér, folyosó tisztaságára. Főleg az építőanyagok és az építési törmelékek mozgatása esetén többlet szennyeződés keletkezik ezeken a területeken, ezért célszerű két-három naponta felsöpörni, felmosni, ugyanis a társasház által fizetett takarítóknak és gondnokoknak, nem feladata a felújításokkal járó extra kosz eltakarítása.

Photo by Matthieu Joannon on Unsplash

A társasházi felvonók zömmel nem teherliftek, így nem használhatók sitt vagy építőanyag hordására és nem is túl figyelmes dolog egy fél napra lefoglalni ilyen feladatok végzésére, főleg nem ott, ahol csak egy felvonó van.

Ha pedig túl vagyunk az építőipari munkákon és már nincs más feladatunk csak berendezni a felújított lakást, mindig figyeljünk arra, hogy a bútorok csomagoló anyagait (karton papírok, fóliák stb.) olyan méretűre szabdaljuk, amelyek beleférnek a kukákba, vagy vigyük őket gyűjtő udvarokba. A megunt bútorokat pedig lomtalanításkor helyezzük a kijelölt helyekre, addig pedig kérjük a közös képviselet segítségét, hogy hol tudjuk tárolni, de semmiképpen ne keressünk nekik önállóan helyet!

Úgy gondolom, hogy ennek a néhány dolognak a figyelembe vételével a jövőben életünket is meg tudjuk könnyíteni!

Amennyiben kérdése van ezzel a témával kapcsolatban vagy szeretné, ha Önnél is írásaimmal egyező felfogású, szakmaiságú Társasház kezelés lenne, úgy írjon nekem a info@hazkezelo.net címre!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazkezelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1114358079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabiiii 2018.11.19. 23:10:20

Teljesen értelmetlen kiírni a felújítást. Egy társasházban mindig fúr valaki és ezért nekünk fognak anyázni, akkor is, ha mi teljesen csendben voltunk. Másfelől így is, úgy is ugyanakkora zajjal fognak járni a munkák és ezen nem segít a kiírás, akit zavar, azt amúgy is zavarni fogja. Különben is a munkaidő azért munkaidő, mert akkor munka van. Viszont szombaton kifejezett illetlenség zajongani. (És nem csak metélt polgártársaink miatt. :) )
Ha a lépcsőházban koszolunk, akkor nem két-három naponta, hanem akár naponta többször is takarítsunk! Baromi nagy bunkóság koszt hagyni magunk után, amit aztán a többi lakó széthord.

dan72 2018.11.20. 12:02:24

@gabiiii: Nem felesleges. Aki goromba, az lehet nem, de a csendes többségnek vszeg. értékelni fogja azt, hogy legalább az van kiírva, hogy "az esetleges kellemetlenségért elnézést stb. stb." Most a felettünk lévő KÉT lakásban egyszerre folyik a felújítás. Nem örülök a zajnak, persze, de megértem (annó mi is egy nagyon nagy felújítással tettük próbára a társasház türelmét), és közben jó tudni, hogy ezek a több, mint száz-éves lakások megújulnak, szépülnek, otthonul szolgálnak majd valakinek. Tehát nem mindenki anyázik!