Házkezelő

Minden, ami Társasház

Társasházi mesék: kéményfelújítás

2018. november 12. 13:17 - dorakrokovics

Pár éve vettem át egy pici, budai társasház kezelését egy tulajdonostárs kezei alól. A váltás alapvető oka az volt hogy hiába van több millió forint a bankszámlán mégsem történnek felújítások, mert a közös képviselő a felújítások tekintetében nem rendelkezik tapasztalattal, nem mer belevágni komolyabb munkába.

Az iratanyagok átvételekor derült csak, hogy a FŐKÉTÜSZ (kéményseprő vállalat) egy úgynevezett piros figyelmeztetést küldött a társasháznak több mint egy év a kémények romos állapota miatt. A piros figyelmeztetésről annyit érdemes tudni, hogy ezt élet- és balesetveszély esetén szokták kiállítani.

annie-spratt-294444-unsplash.jpg

Photo by Annie Spratt on Unsplash

A romos állapot azt takarta, hogy a kémény falazata, fedlapja olyan rossz állapotban volt, hogy abból darabok eshettek nem csak a tetőre, de magába a kéményjáratba is, ami így eltömődhetett volna, aminek következtében az égéstermék visszaáramolhat a lakásokba.

Mivel a figyelmeztető ekkor már egy éve megküldésre került, így gyorsan kellett intézkednünk. Szerencsére anyagi akadálya nem volt a munka elvégzésének, mivel 5-10 év alatt sikerült a Társasháznak összespórolnia körülbelül négy millió forintot. Összesen hét darab kéményt kellett szinte a nulláról újraépíteni.

A költségek közel másfél millió forintra rúgtak a munkát egy hét alatt elvégezték, a szakhatósági igazolásokat is probléma nélkül kapta meg a Társasház.

Mire figyeltünk a felújítás során?

1. Mivel a kémények veszélyes üzemnek minősülnek, így olyan vállalkozóktól kértünk ajánlatot, akik szakmailag elismertek és megfelelő referenciákkal rendelkeznek.

2. Az átépítés során a kéményjáratok lezárásra kerülnek, így a lakásokban nem lehetett a gázüzemű készülékeket használni (kazánok, vízmelegítők stb.), így törekedtünk arra, hogy a kivitelezés a lehető legrövidebb időn belül lezáruljon és ne fűtési szezonban történjen, ezzel minimálisra csökkentve a kellemetlenséget.

3. A munkák megkezdése előtt időben kiértesítettük a lakókat, hogy amennyiben szükségesnek érzik egyéb megoldásokat tudjanak biztosítani a fűtés vagy meleg víz előállításra.

4. Szerződésben rögzítettük, hogy a kivitelező milyen ütemben fogja az átépítéseket elvégezni, milyen részteljesítések után milyen mértékű részszámlát jogosult benyújtani, illetve mi számít a kivitelezés lezárásának. Mivel ez a terület szakhatósági felügyelet alá esik, így a szakhatósági átvételt is kikötöttük a szerződésben.

Mint ebből a történetből is látható, ha tapasztalt kezelőt bízunk meg a Társasház ügyeinek intézésével, akkor az ilyen és ehhez hasonló felújítások gyorsan és szakszerűen elvégeztethetőek. Ezzel pedig olyan komolyabb következményeket is elkerülhetnek a lakók, mint például egy gázszolgáltatás lezárása, ami ebben az esetben is valós lehetőség volt.

Amennyiben kérdése van vagy szeretné, ha az Ön Társasházát is mi kezelnénk, úgy írjon nekem az info@hazkezelo.net címre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazkezelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6314341397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.